Min Radiosamling 1. januar 2013

af John Sau

Interessen for det elektriske

På min 6. års fødselsdag fik jeg et brugt ”Ingeniør sæt”. Jeg byggede elektriske kraner og sporvogne, ofte hjulpet af min meget interesserede far. En dag tog jeg et anker med hjem fra min farfars elektromekaniske værksted. Der byggede jeg en motor i en cigarkasse, ved at forbinde en ledning til hver ende af akslen. Ledningerne satte jeg i stikkontakten, og min første sikring var røget.

Da jeg var 11. år byggede jeg krystalapparater. Jeg fik en aftale med en radioforretning om, at jeg kunne købe de radioer, de ikke ville reparere for 1 kr. Det blev ofte til en radio om ugen. Jeg var meget fascineret af at skille dem ad og genbruge komponenterne i ret fantasifulde opstillinger. Nogen af dem virkede skam.

Jeg blev flittig låner af fagbøger på biblioteket. Her fik jeg ideen til min første transformator. Min farfar leverede jern og kobbertråd. Min far havde en viklemaskine hjemme. En dag stod jeg på min farfars værksted for at få målt spændingen på min transformator. Den var 13 volt mod forventet 12. Min farfar var meget stolt. Jeg var ikke helt tilfreds før en lærling foreslog at vi belastede den med en 25 ohm.

Så opdagede jeg transistoren. De var sarte og dyre for en drengs lommepenge. Jeg blev derfor glad da jeg kunne hente elektronisk affald på et høreapparat værksted. Konstruktionerne kunne være i små kasser og jeg blev fast leverandør af familiens ”sommerradio”. Det var altid spændende hvor langt ned i Italien vi kunne hører radioavisen hjemmefra.

Jeg skulle selvfølgelig være radiomekaniker, men skæbnen ville at jeg blev landmåler.

Da jeg var 22 år startede jeg et firma ”Stetronic” sammen med en kammerat. Vi leverede f. eks musikanlæg til ”Tagskægget” i Århus. Vores største indsats blev dog nogle måleinstrumenter til et kemisk laboratorium. Jeg kan huske et ”titrering apparat” og et mikro amperemeter.

Klik på de enkelte dias og gå på opdagelse i John Sau's fine og righoldige samling

Samler

Det hele blev dog glemt i de efterfølgende arbejds- og uddannelses år. Da mine forældre spurgte til mine gamle apparater i deres kælder - skete der noget. Jeg smed det meste ud. Gemte kun et par ”særlige” radioer, et TV, alle komponenter og måleudstyret.

Da jeg i 1987 flyttede til Sønderjylland, kom interessen tilbage. Jeg begyndte at besøge loppe- og kræmmermarkeder. Samlingen voksede. Snart måtte jeg vælge mit særlige interesseområde. Først blev det rørradioer uden FM. Så blev det til rørradioer, måleinstrumenter og Beomaster 1000. For vist 6 år siden kom transistorradioerne til. Ironisk nok har transistorer altid interesseret mig mest!

Min interesse fik et godt skub da jeg blev medlem af RFV og OXA. Det var dybt fascinerende at se de store flotte samlinger og møde den faglige indsigt og begejstring.

Min samlingen er stadig ret utilgængelig oppe på loftet. Jeg har sørget for gode opbevaringsforhold – ormene trives ikke. Jeg har ikke pillet ved radioerne, blot holdt orden og foretaget en supplering/udskiftning så jeg nærmer mig den samling jeg tilstræber. Mit museum er en Power Point.

Her i januar 2013 har jeg 182 radioer og 60 andre apparater. Jeg skal ikke have ret mange flere – kun dem jeg mangler i samlingen (udskiftning).

Sidste år gennemgik jeg samlingen. Alle radioer kom ned fra loftet hvor de blev rengjort ude og inde. Synlige fejlkomponenter blev udskiftet og rørtyperne blev tjekket. Målet var at gøre dem så troværdige som muligt med den alder de nu har. Jeg vil ikke udbedre fysiske skader bortset fra lidt lim og skruer så de holder sig oprejst. Jeg syntes ikke det er nødvendigt at sætte strøm til rørradioer og reparere dem til de virker. Næste gang man tænder dem er den måske gal igen. Anderledes med transistorradioerne. De virker alle og det var kun nødvendig at reparere få.

Min interesse har jeg suppleret med viden fra blade og bøger. Jeg har scannet de fleste radioblade fra perioden 1922-68. Jeg har scannet alle de diagrammer jeg kunne få fat i. Samlingen er netop opdateret og omfatter knap 2900 modeller. RFV medlemmer har adgang til det hele via hjemmesiden. I flere år har jeg arbejder på en modeloversigt. Den omfatter 10.200 radiomodeller. Jeg håber snart at oversigten kan lægges ud på hjemmesiden i en overskuelig version.

I alle år har jeg arbejdet på ombygninger i huset vi bor i. Jeg forventer snart at kunne flytte alle radioer til deres endelige depot, hvor de bliver lidt mere synlige.

John Sau